Ak sa chcete vyhnúť zubárovi

 

Zubní lekári už niekoľko týždňov pracujú v obmedzenom režime. Ošetrovanie zubov sa zredukovalo na bezodkladnú zdravotnú starostlivosť a to na  trhanie zubov a predpisovanie antibiotík. Ak sa chcete vyhnúť zubárovi oblúkom a tešiť sa zo zdravých zubov, mali by ste ich čistenie brať vážne. Keď máte čistenie zubov zaradené v rozvrhu ráno aj večer, určite tým nič nepokazíte.


Pozor! Dôležité je očistiť každú, naozaj každú plôšku zubov. Môžete si ich umývať hoci aj 5x denne, ak ale nejaké miesto vynecháte, nič vám to nepomôže.


Prečo? 
Počas dňa nám na zuboch ostávajú zvyšky jedla, ktoré majú rady baktérie v našich ústach. Začnú ich pomaly rozkladať a premieňať na kyseliny a iné látky, ktoré škodia zubom. 
Vzniká zubný povlak a ukladá sa práve na miestach, ktoré pri čistení obchádzame - okolo ďasien alebo medzi zubami. Ak sa ho nezbavíme, po 24 hodinách začne našim zubom škodiť! Začína to bielymi škvrnami a končí zubným kazom...

Čo ak by vám niekto povedal, že musíte upratovať aspoň 2 hodiny, aby bolo u vás doma čisto? Môžete to splniť do poslednej sekundy, ale ak zostanete iba v obývačke, v detskej izbe upratané určite nebude. 
Rovnako to je s umývaním zubov.


Jeden z najväčších mýtov hovorí, že zuby by sme si mali umývať 2-3 minúty. V skutočnosti ale nezáleží na tom, koľko času im venujeme. Dôležité je, či sme vyčistili každý kút. 
Preto zabudnite na stopky a radšej sa držte tohto krátkeho návodu:


Začnite napríklad horným zuboradím a prejdite kefkou krúživými pohybmi žuvacie plochy zľava doprava (alebo naopak). Pokračujte čistením vnútornej strany zubov opäť zľava doprava. Nakoniec nezabudnite prejsť na prednú, vonkajšiu stranu.

Ak sa chcete vyhnúť zubárovi

Zopakujte to aj pre spodné zuboradie a môžete si byť istý, že ste nič nevynechali. 
A či to stihnete za 30 sekúnd alebo 2 minúty, je už na vás.

Za tím z kliniky AXIS-DENT:

Ak sa chcete vyhnúť zubárovi

MUDr. Eva Hrutkova

zubná lekárka, čeľustný ortopéd 
info [at] axis-dent.eu

strojcekynazuby.sk

+421 948 303 124 (recepcia)

“AXIS-DENT: Zdravé a rovné zuby po celý život”

logo